Pressmeddelande -
Mer än var fjärde svensk oroar sig för matbrist vid en framtida kris
Nya siffror visar att det finns en utbredd oro bland svenskarna när det gäller tillgång till mat i kristider. Mer än var fjärde svensk oroar sig nämligen för att det skulle kunna bli brist på mat i Sverige i händelse av en framtida kris. Dessutom ser betydligt fler till att ha ett större matförråd hemma idag, jämfört med före pandemin. Detta framgår av en ny Novus-undersökning, beställd av Pågen, som kartlagt hur svenskarnas inställning till mat påverkats av coronapandemin.
Att coronakrisen medfört stora förändringar för individen och samhället är tydligt. Något som också påverkats av pandemin är svenskarnas syn på mat, både gällande långsiktiga konsumtionsvanor såväl som tillgången till mat vid kris. Undersökningen från Pågen visar att mer än var fjärde svensk oroar sig för matbrist i händelse av en kris och 1 av 5 ser nu till att ha ett större förråd av mat hemma. Dessutom anser nästan hälften av de tillfrågade att det har blivit viktigare att välja svenskproducerade livsmedel jämfört med före pandemin.
-I spåren av pandemin har en ny utmaning blottats som handlar om att kunna säkra tillgången till livsmedel även i kristider. Här behöver vi i livsmedelsbranschen arbeta både förebyggande och i nära samarbete med myndigheter, kommuner, regering och civilsamhälle för att främja ett livskraftigt och hållbart svenskt jordbruk som är en grundbult i svensk livsmedelsförsörjning, säger Anders Carlsson Jerndal, vd på Pågen.
Kan vi vara utan bröd?
Bröd är ett av de livsmedel, tillsammans med bland annat grönsaker och mejeriprodukter, som många upplever är svårast att vara utan under en längre period. Enligt Novus undersökning är det drygt 6 av 10 svenskar som inte kan tänka sig att vara utan bröd under en hel vecka. Och var tredje ser bröd som en naturlig del av sin baskost enligt undersökningen.
-Vi minns alla bunkringen av bröd förra våren. Bröd är något vi inte kan vara utan och vi vet att mer än hälften av Sveriges befolkning äter bröd varje dag. Att kunna förse människor med bröd på bordet är såklart något vi på Pågen vill kunna säkerställa, oavsett om vi befinner oss i en kris eller ej, säger Anders Carlsson Jerndal.
Så har våra långsiktiga matvanor påverkats av pandemin
- 48% vill handla mer närodlad mat
- 44 % vill ytterligare prioritera svenskproducerad mat
- 35 % vill äta mer hälsosam mat
- 16 % vill oftare handla mat på nätet
Pågens egen produktion består av två bagerier belägna i Malmö och Göteborg där åkrar, kvarn och bageri ligger inom bara några mils radie. Den fysiska närheten inom produktionskedjan kan underlätta för en stadig och stabil produktion av bröd då det inte krävs långa transporter mellan kedjans olika delar. Läs mer om Pågens produktionskedja på www.pagen.se.
Mer information om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Pågen bland den svenska allmänheten i åldrarna 18–79 år. 1015 intervjuer genomfördes i december 2020. För ytterligare information, kontakta: Berith Apelgren, Informations- och Hållbarhetschef på berith.apelgren@pagen.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Pågen är Sveriges ledande bageri inom förpackat färskt bröd, jäst kaffebröd, skorpor, korv- och hamburgerbröd som är naturligt goda. Vi är ett familjeföretag vars bagartradition började redan 1878 och idag bakar vi ca 60 olika produkter. Vi omsätter 3,5 miljarder SEK och har drygt 1400 medarbetare som bakar med kärlek. Läs mer på www.pagen.se