Pressmeddelande -
Svenska råvaror i centrum för Pågens hållbarhetsarbete
Pågen som varje dag förser Sveriges konsumenter med färskt bröd publicerar idag sin hållbarhetsredovisning för 2019. Strategin för Pågens hållbarhetsarbete utgår från de områden man har störst möjlighet att bidra till minskad miljö- och klimatpåverkan. Två fokusområden är att man satsar på svenska råvaror samt fokus på att kunna leverera så färskt bröd som möjligt som ett led i att bidra till minskat svinn.
Studier visar att allra störst del av brödets klimatpåverkan utgörs av dess huvudingrediens; mjölet. Ett av Pågens viktigaste hållbarhetsmål är därför; Att bidra till utvecklingen av ett livskraftigt och hållbart, svenskt jordbruk. Målet är nu att ytterligare öka andelen svenska råvaror i bakningen.
Beräkningar av brödets klimatavtryck har gjorts av RISE (Research Institutes of Sweden) för ett antal av Pågens bröd i syfte att identifiera den största klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Från odling av råvaror till att brödet levereras till butik. Resultatet visar att den avsevärt största klimatpåverkan kommer från ingredienserna, vilka står för hela 80 procent av brödens klimatavtryck. I jämförelse med många andra livsmedel har är bröd ett klimatsmart val då det bakas på växtbaserade ingredienser. Än bättre blir det om råvarorna är svenska.
I år har Pågen bakat sina bröd på 87 procent svenska råvaror och 98 procent svenskt mjöl. Nu har man siktet inställt på att använda 90 procent svenska råvaror och 100 procent svenskt mjöl inom två år.
-Att råvarorna har den allra största påverkan på våra produkters klimatpåverkan, gör att detta är en av de största hållbarhetsfrågorna för ett bageri. Att fokusera på att utveckla det svenska jordbruket och baka färska goda bröd av hållbara svenska råvaror är därmed det viktigaste målet för oss, säger Anders Carlsson Jerndal, VD på Pågen.
Pågens väg till att bidra till ett livskraftigt och hållbart svenskt jordbruk sker främst genom att man;
- Väljer svenska råvaror och bakar på svenskt mjöl.
- Bidrar till utveckling och användning av mer hållbara spannmålssorter.
För att bidra till att det svenska jordbruket utvecklas och blir än mer hållbart bedriver Pågen testodlingar. En viktig aspekt är kunna minska den svenska importen av spannmål. Målet med testodlingarna är att hitta nya hållbara spannmålssorter som lämpar sig för ett svenskt klimat. Spannmål som både kräver mindre växtskydd och dessutom ger proteinrikt mjöl med goda bakegenskaper utan att behöva öka tillförseln av kväve och bidra till negativ övergödning.
-Grunden i vårt hållbarhetsarbete handlar om att vi är väl förankrade i det svenska jordbruket och har ett nära samarbete med bönderna som odlar våra spannmål i närheten av våra egna kvarnar. Vi bidrar till ökad hållbarhet både genom att välja svenskt ursprung men också ställa krav på odlingen och aktivt ställa om till mer hållbara grödor. I höstas sådde vi till exempel ett hållbart högproteinvete som minskar behovet av onödig gödning, berättar Anders Carlsson Jerndal, VD på Pågen.
Svensk odling ligger långt framme vad gäller hållbarhet och svenskodlat spannmål har jämförbart låg miljö- och klimatpåverkan. Att som bageri och livsmedelsproducent välja svenska råvaror och baka färskt bröd av svenskt mjöl är därmed en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
För ytterligare information, kontakta:
Berith Apelgren, Informationschef
på tel 040-672 81 07 eller berith.apelgren@pagen.se.
Pågen är Sveriges ledande bageri inom förpackat färskt bröd, jäst kaffebröd, skorpor, korv- och hamburgerbröd som är naturligt goda. Vi är ett familjeföretag vars bagartradition började redan 1878 och idag bakar vi ca 60 olika produkter. Vi omsätter 3,4 miljarder SEK och har drygt 1400 medarbetare som bakar med kärlek.
Läs mer på www.pagen.se