Gå direkt till innehåll

Ämnen: Jordbruk, lantbruk, fiske

Från vänster syns Jörgen Hansson och Helene Sollerhed på LHV, Haquin Stiernblad och inspektorn Patrik Viktorsson från St Markie.

Sveriges 2a största mjölproducent utökar spannmålsmottagning

Då våren nu är här kan det tyckas långt till dess att spannmålsskörden är igång , men redan nu pågår kontraktsskrivningar för många bönder inför årets skörd av spannmål. En av uppköparna är Pågens kvarn, Lilla Harrie Valskvarn, som är Sveriges näst största mjölproducent, vilken nu utökar sin skördemottagning på Söderslätt i Skåne. Det är ett led i att säkra tillgången på svenskt mjöl.

Jörgen Hansson och Helene Sollerhed på Pågens testodling intill Lilla Harrie Valskvarn

Den svenska spannmålsskörden är igång – och ser lovande ut

Nu har skörden precis startat i Sverige, och i helgen tog Pågens kvarn, Lilla Harrie Valskvarn, emot de första spannmålsleveranserna från de skånska odlarna. I år skulle ett svagt skördeutfall vara mer negativt än vanligt på en redan instabil spannmålsmarknad, men de första skördarna tyder på att årets svenska spannmålsskörd kommer gå bra.

Premiering av hållbar spannmålsodling införs på Pågens kvarn

Premiering av hållbar spannmålsodling införs på Pågens kvarn

För att kunna bidra till att svensk odling blir än mer hållbar inför nu Pågen via sin kvarn, Lilla Harrie Valskvarn, nya hållbarhetskriterier för att skapa en förflyttning mot än mer hållbar svensk odling. Utgångspunkten är att lyfta nivån på den konventionella svenska spannmålsodlingen för att verkligen uppnå resultat.

Höstsådd

Nu sås nästa års bröd - Höstsådd för mer stabil livsmedelsförsörjning

Höstsådden av spannmål är nu i full gång. Det är inte bara på våren det sås i Sverige, faktum är att höstsådden nu ökat till hela 85-90 procent av den totala sådden. Spannmål som nästa sommar skördas, mals till mjöl och sedan bakas till bröd. En utveckling som innebär att odlingen blir än mer hållbar och stabil samtidigt som vi stärker svensk livsmedelsförsörjning och minskar importberoendet.

​Svensk livsmedelsförsörjning utmanas vid årets skörd

​Svensk livsmedelsförsörjning utmanas vid årets skörd

Årets skörd av spannmål har påverkats av sommarens kraftiga vädervariationer. Sommarens initiala torka följt av kraftiga regn har lett till en minskad skörd på 15–25%. Därför är Pågen en av de livsmedelsproducenter som i år får intensifiera arbetet för att säkra tillgången på svenska råvaror. Och i Pågens fall att det blir svenskt bröd på bordet även i år- som Novus visar är viktigt för konsument.

​Nu till midsommar blommar det på nytt i åkerkanterna – projekt för biologisk mångfald

​Nu till midsommar blommar det på nytt i åkerkanterna – projekt för biologisk mångfald

Mer än 700 bönder deltar i det snabbt växande hållbarhetsprojektet ”Hela Sverige Blommar”. I sommar står därför mer än 150 mil åkerkanter och 5 miljoner kvadratmeter åkerlappar i blom, och pollinerande insekter, humlor och bin surrar i åkerkanterna. Dessa är viktiga för den biologiska mångfalden och för att vi även i framtiden ska kunna odla råvaror till vår mat.

Sådd av spannmål vid Pågens testodling

​Ny satsning med odling av framtidens hållbara spannmålssorter

Pågen inleder nu årets satsning av nya testodlingar vid sin kvarn i Skåne. Den här veckan sås hela 19 nya sorters spannmål på fälten intill Pågens kvarn, Lilla Harrie Valskvarn. Målet med utvecklingsarbetet är att hitta nästa generations hållbara spannmålssorter som både är bra för miljö och klimat. Samtidigt ska nya sorter ge mjöl med bästa möjliga bakegenskaper för att kunna baka goda bröd.

​Mer än var fjärde svensk oroar sig för matbrist vid en framtida kris

​Mer än var fjärde svensk oroar sig för matbrist vid en framtida kris

Nya siffror visar att det finns en utbredd oro bland svenskarna när det gäller tillgång till mat i kristider, som en effekt av coronapandemin. Mer än var fjärde svensk oroar sig för att det skulle kunna bli brist på mat i Sverige, och fler har ett större matförråd hemma idag. Detta framgår av en Novus-undersökning, beställd av Pågen, som kartlagt hur svenskarnas inställning till mat har ändrats.

Blommande åkerkanter för biologisk mångfald

​”Hela Skåne Blommar” – projekt för biologisk mångfald

Nu i sommar står 600 kilometer fältkanter och 200 hektar trädor i blom. Vid varje fältkant hörs surrande humlor och bin som nu ska studeras av forskare vid Lunds universitet. Drygt 250 lantbrukare deltar i samarbetsprojektet ”Hela Skåne Blommar”, där man väljer att odla blommor till våra pollinerande insekter för att verka för biologisk mångfald, vilket är en viktig hållbarhetsfråga.

Svenska råvaror i centrum för Pågens hållbarhetsarbete

Svenska råvaror i centrum för Pågens hållbarhetsarbete

Pågen publicerar idag sin hållbarhetsredovisning för 2019. Pågens hållbarhetsarbete utgår från de områden man har störst möjlighet att bidra till minskad miljö- och klimatpåverkan. Studier visar att störst del av brödets klimatpåverkan utgörs av dess huvudingrediens; mjölet. Ett av de viktigaste hållbarhetsmålen är att bidra till utveckling av ett livskraftigt och hållbart, svenskt jordbruk.

Nu sås spannmålet som gör Sverige självförsörjande – och som till hösten blir till bröd

Nu sås spannmålet som gör Sverige självförsörjande – och som till hösten blir till bröd

Ett livskraftigt jordbruk är en förutsättning för svensk försörjningsgrad. Vårbruket har kommit igång tidigare än normalt i år och nästan allt spannmål som ska bli till bröd, är redan i jorden. Vårsådden är dock inte längre viktigast, utan höstsådden ökar då den innebär ett mer hållbart odlingssätt. Men i år har Pågen vårsådd av spannmålssorter för att ytterligare öka självförsörjningsgraden.

Pågens testodlingar ger mer hållbar höstsådd och bakning

Sedan flera år bedriver Pågens kvarn, Lilla Harrie Valskvarn, egna testodlingar för att ta fram nya svenska spannmålssorter. Ett nytt resurseffektivt högproteinvete är nu klart för odling i full skala till årets höstsådd. Dessutom har utvecklingsarbetet resulterat i att Pågens bagerier i höst kommer att kunna baka med 100% svenskt durum och dinkel.

Sveriges ledande bageri

Pågen är Sveriges ledande bageri inom förpackat färskt bröd, jäst kaffebröd, skorpor, korv- och hamburgerbröd som är naturligt goda. Vi är ett familjeföretag vars bagartradition sträcker sig tillbaka till 1878 då Anders och Matilda Påhlsson började baka och sälja bröd i sitt hem på Tallgatan i Malmö.

Pågen startade sin historia som ett litet bageri, och samma bagarkunskap präglar fortfarande brödbaket, om än i mycket större skala. Idag har vi två bagerier där våra duktiga bagare bakar varje dag. Vi bakar för framtida generationer, för det vi bakar vill vi kunna ge till våra barn.

På Pågen har vi ett 40-tal olika matbröd i vårt sortiment, bland annat kända varumärken som LingonGrova, Levain och Hönökaka, men även Nordens mest sålda fikabröd Gifflar. Vi bakar också världens mest populära skorpor. Totalt har Pågen ca 60 produkter i sitt sortiment. Våra matbröd säljs i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Island och Tyskland. Gifflar och Krisprolls exporteras till ca 25 länder.

Omsättning: 3,4 miljarder SEK (varav 3 miljarder SEK i Pågen AB).
Årsanställda: 1422 (varav 668 inom Pågen AB).